Picts (Piktler)

Total War: Attila hakkında Türkçe bilgi alabileceğiniz yegane forum bölümü.
Cevapla
Yabgu Nizam Pasha
Mesajlar:542
Kayıt:Pzt Oca 28, 2019 10:53 am
YNP Puan:2
Picts (Piktler)

Mesaj gönderen Yabgu Nizam Pasha » Prş Oca 31, 2019 7:46 am

Resim

Resim

Piktler, Britanya Adaları’nın en kuzeyinde yer alan vatanlarını yiğitçe korurdular. Romalılar yıllar boyunca onları kontrolleri altına almaya çalışmış, hatta kendi vatandaşları ile bu yabani ve azimli “kuzeyliler” arasındaki ticareti kontrol edebilmek için imparatorlar Hadrianus ile Antoninus, ülke boyunca duvar dikme yoluna gitmiştirler. İktidarı boyunca genellikle savunma odaklı hareket eden Hadrianus’un bu tavrı, kimilerinin bu duvarın sadece bir ticaret ve sınır kapısından ibaret olmadığını, asıl niyetinin Piktleri ve Kaledonyalıları dışarda tutmak olduğunu düşüncesine sevk etmiştir.

Arkalarında yazılı hiçbir kayıt bırakmayan Piktler, genel anlamıyla gizemli bir halktır. Buna rağmen işgalcilere karşı çetin bir şekilde savaştıklarını biliyoruz, çünkü Romalı tarihçi Tacitus, bu halkın direnişine ‘Tarihler’ adlı eserinde özellikle değinmiştir. Ayrıca ‘Pikt’ (Latince’de) kelimesi büyük ihtimalle yaygın bir Kelt kabile geleneği olan savaştan önce vücuda dövme ve boya yapılmasına ithafen onlara “boyalılar” adını veren Romalılar’ın, kuzeyli birçok farklı kabile için kullandıkları genel bir tabirdi.

Piktler, MS 367-368 yıllarında gerçekleşen, Hadrianus Duvarı yanında yer alan garnizonlarından kaçan askerlerle eşgüdümlü olarak gerçekleşen barbar akınlarının, İmparatorluk'un Britanya ile Kuzey Galya’daki topraklarının neredeyse işgaliyle sonuçlananan talihsiz Büyük Komplo’nun bir parçasıydılar. MS 5. yüzyılın sonlarına yaklaşılırken Piktler eğer ülkelerini sonsuza dek geri alabilmek istiyorlarsa, eski ittifaklarını tekrar kurmalılar. Britanya, hatta neredeyse tüm İmparatorluk, bu işin akıbetini merakla beklemekte. Bu, Romalıların zulmünü ebediyen yok edecek olan kuzeydeki birleşik bir Keltik imparatorluğunun başlangıcı olabilir mi?

Cevapla

“Total War: Attila” sayfasına dön