Tamgaç Han İbrahim Kasaplara Nasıl Ders Verdi?

Batı Roma sonrası Doğu Roma'nın yıkılışına kadar olan zaman dilimi.
Yabgu Nizam Pasha
YNP Puan:2
Tamgaç Han İbrahim Kasaplara Nasıl Ders Verdi?

Mesaj gönderen Yabgu Nizam Pasha » Sal Şub 12, 2019 9:58 am

Resim

Batı Türk Hanlığı'nın kurucusu olarak kabul edilen Tamgaç Han İbrahim'in kasaplarla yaşadığı bir olayı öğrendim.

Buradaki Batı Türk Hakanlığı, Karahanlılar oluyor.

İranlı tezkireci ve yazar Avfi, Tamgaç Han İbrahim'in (1041-1068) hizmetine girmiş ve önemli bilgileri kayda alarak günümüze kadar ulaşmasına vesile olmuştur. Avfi'nin anlattıkları arasında Han ile kasaplar arasında yaşanmış bir olay dikkat çekicidir.

Bir gün şehir kasaplarından bir grup, Tamgaç Han İbrahim'in huzuruna gelerek şikayette bulundular: 'Biz koyun satın alarak kesiyoruz ve etini satıyoruz. Bize fazla bir kar kalmıyor. Eğer hakan izin verirse et narhını daha pahalı yapalım ve hazineye de bin dinar verelim.'

Hakan, 'Hazineye dinar vermeniz gerekli, o zaman istediğiniz fiyata eti satın.' diye emir verdi.

Dinar hazineye verilince et narhı biraz artırıldı. Hakan şehre duyurdu ki, 'Her kim kasaplardan et satın alırsa, emrim o dur ki, onu idam etsinler.'

Hiç kimse kasaplardan et satın almadı. Halk, beş altı kişi bir araya gelerek koyun satın alıp etini paylaşıyorlardı. Kasapların eti ziyan oldu. Hiç kimse onlardan bir şey satın almayınca kasaplar tekrar hazineye para yatırarak, eski fiyattan satmaları için izin istediler. Böylece mesele bu tertiple yoluna girince, 'Kendi halkımı bin dinara satmak doğru değildir.' dedi...

Kaynak: Ömer Soner Hunkan, Türk Hakanlığı Karahanlılar 776-1212, İstanbul, 2007, Sayfa 279.

https://yabgunizampasha.com/tamgac-han- ... verdi.html

Not: Kendi bloguma taşımıştım, şahsi sitem, içeriklere erişimi kapadım, kaynamasını istemediğim bu tür yazıları buralara ekleyeceğim.

“475 - 1453” sayfasına dön